Werking van een recyclagepark

Werking van een Limburg.net recyclagepark

Alle Limburg.net-parken zijn geautomatiseerd en werken met dezelfde quota en tarieven. Elk bezoek wordt geregistreerd. Er zijn drie quota, berekend op de normale jaarlijkse afvalproductie van een gezin. Een quotum is het maximale gewicht wat u jaarlijks (van 1 januari tot en met 31 december) gratis kunt brengen. Zolang u die quota niet overschrijdt, hoeft u niet te betalen. Voor de aflevering van sommige afvalfracties dient onmiddellijk betaald te worden. In het volgende hoofdstuk leest u alles over de verschillende quota, fracties en tarieven.

Toegangsregeling voor particulieren

Elk bezoek van een particulier wordt geregistreerd via de elektronische identiteitskaart. Als inwoner van Alken, As, Bilzen, Beringen, Bocholt, Borgloon, Diepenbeek, Diest, Halen, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Kortessem, Lanaken, Lommel, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Nieuwerkerken, Oudsbergen, Peer, Pelt, Riemst, Tessenderlo, Tongeren en Zonhoven bent u welkom op elk park dat door Limburg.net wordt uitgebaat.  

​​​​​​​Het wegen van afval

Hou rekening met volgende tips voor een correcte weging:

  • De weegbruggen op het recyclagepark kunnen gewichten tot 30 ton registreren en tot 5 kg nauwkeurig wegen. Dit betekent dat wanneer u bij een bezoek aan het park minder dan 5 kg aflevert, er 5 kg aangerekend wordt. Vanaf 5 kg rondt het gewicht naar boven of beneden af volgens de gangbare afrondingsregels. Bijvoorbeeld: u brengt 6,7 kg afval, dan wordt er 5 kg aangerekend. Een gewicht van 8,1 kg wordt afgerond naar 10 kg. Limburg.net garandeert u een correcte afrekening omdat meerdere bezoeken aan het park ervoor zorgen dat de afrondingen naar boven en beneden elkaar in evenwicht houden.
  • Zie erop toe dat er geen ander voertuig op de weegbrug staat als uw auto of fiets wordt gewogen.
  • Bent u met twee naar het park gekomen? Zorg dat u ook allebei opnieuw in de auto zit wanneer u voor de tweede maal de weegbrug oprijdt.
  • Voor sommige afvalfracties gelden verschillende vrijstellingen en tarieven. Wanneer u deze samen afvoert naar het park, moet u meer dan één keer langs de ingaande weegbrug passeren zodat de juiste tarieven aangerekend worden. 
  • Voertuigen met een brutogewicht van meer dan 5 000 kg, worden niet toegelaten.

Wat moet ik aanklikken op de toegangszuil?

zuil