Werking van een recyclagepark

Werking van een Limburg.net recyclagepark

Alle Limburg.net-parken zijn geautomatiseerd en werken met dezelfde quota en tarieven. Elk bezoek wordt geregistreerd. Er zijn drie quota, berekend op de normale jaarlijkse afvalproductie van een gezin. Een quotum is het maximale gewicht wat je jaarlijks (van 1 januari tot en met 31 december) gratis kan brengen. Zolang jij die quota niet overschrijdt, hoef je niet te betalen. Voor de aflevering van sommige afvalfracties dient onmiddellijk betaald te worden. In het volgende hoofdstuk lees je alles over de verschillende quota, fracties en tarieven.

Toegangsregeling voor particulieren

Elk bezoek van een particulier wordt geregistreerd via de elektronische identiteitskaart. Als inwoner van Alken, As, Bilzen, Beringen, Bocholt, Borgloon, Diepenbeek, Diest, Halen, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Kortessem, Lanaken, Lommel, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Nieuwerkerken, Oudsbergen, Peer, Pelt, Riemst, Tessenderlo, Tongeren en Zonhoven ben jij welkom op elk park dat door Limburg.net wordt uitgebaat.  

​​​​​​​Het wegen van afval

Hou rekening met volgende tips voor een correcte weging:

  • De weegbruggen op het recyclagepark kunnen gewichten tot 30 ton registreren en tot 5 kg nauwkeurig wegen. Dit betekent dat wanneer jij bij een bezoek aan het park minder dan 5 kg aflevert, er 5 kg aangerekend wordt. Vanaf 5 kg rondt het gewicht naar boven of beneden af volgens de gangbare afrondingsregels. Bijvoorbeeld: jij brengt 6,7 kg afval, dan wordt er 5 kg aangerekend. Een gewicht van 8,1 kg wordt afgerond naar 10 kg. Limburg.net garandeert je een correcte afrekening omdat meerdere bezoeken aan het park ervoor zorgen dat de afrondingen naar boven en beneden elkaar in evenwicht houden.
  • Zie erop toe dat er geen ander voertuig op de weegbrug staat als jouw auto of fiets wordt gewogen.
  • Ben jij met twee naar het park gekomen? Zorg dat je ook allebei opnieuw in de auto zit wanneer je voor de tweede maal de weegbrug oprijdt.
  • Voor sommige afvalfracties gelden verschillende vrijstellingen en tarieven. Wanneer je deze samen afvoert naar het park, moet je meer dan één keer langs de ingaande weegbrug passeren zodat de juiste tarieven aangerekend worden. 
  • Voertuigen met een brutogewicht van meer dan 5 000 kg, worden niet toegelaten.

Wat moet ik aanklikken op de toegangszuil?

zuil