Basisonderwijs

Heb je het goede voornemen genomen om rond de thema's afval en duurzaamheid te werken op school? Goed zo! Limburg.net biedt je verschillende interessante mogelijkheden. 

school-icon Created with Sketch. 2

Op de goede weg

Afval sorteren is intussen de gewoonste zaak van de wereld op heel wat scholen. Ook het preventieprincipe  ‘wat we niet produceren moeten we niet kwijt’ wordt vaak toegepast, denk bijvoorbeeld maar aan het gebruik van brooddozen i.p.v. aluminiumfolie, een drinkbus i.p.v. wegwerp plastic flessen. Bovendien werken scholen, kinderen en ouders samen om het zwerfvuil zoveel mogelijk te beperken en op te ruimen. Tijdens de jaarlijkse zwerfvuilactie Straat.net steken immers duizenden vrijwilligers de handen uit de mouwen.

Een helpende hand

Limburg.net ondersteunt deze inspanningen nu al verschillende jaren met een uitgebreid materieel en educatief aanbod. Ons aanbod past perfect binnen de ontwikkelingsdoelen en is uitgewerkt door een team van specialisten, zowel op milieu als op pedagogisch vlak. Wil je met jouw school dit jaar (verder)bouwen aan milieuvriendelijke en duurzame school? Dan kunnen onderstaande activiteiten je zeker verder helpen. Ten slotte hebben wij op deze website nog een heleboel afvalarme tips voor jouw school.

Hoe inschrijven voor een activiteit of materiaal bestellen?

Inschrijven op ons aanbod kan enkel digitaal. Per onderwerp vind je de nodige link om in te schrijven, te downloaden of te bestellen.

Indien je na het lezen van onderstaand aanbod nog specifieke vragen hebt kan je contact opnemen met Limburg.net: communicatie@limburg.net of 0800 90 720.

Scholenpakketten

Limburg.net biedt twee scholenpakketten rond milieu, klimaat, de aarde en afval aan. Er is een voor de oudste kleuters en een voor de tweede graad. Deze kant-en-klare pakketten zijn volledig op maat van de leerlingen uitgewerkt. Al deze pakketten zijn gratis te verkrijgen zolang de voorraad strekt. Klik hier om ze te bestellen. Na bestelling worden ze zo snel mogelijk gratis geleverd.Wat een ratzooi

Pakket voor de oudste kleuters: Wat een ratzooi!

Kleine rat Ferre en zijn zusje Nina komen met mama en papa rat op de speelplaats wonen van een schooltje. Ze vinden het er heerlijk maar maken er tot grote verbijstering van de kleuters een ‘ratzooi’ van. De kleuters geven het goede voorbeeld.

 

Pakket voor 2de graad: Brik & Britt en de strijd tegen het afvalmonster.  

Brik & Britt zijn twee superhelden die de strijd aangaan tegen de afvalberg. Brik is een ware superheld die rondrijdt met Charlie – een haantje de voorste op vlak van sorteren en composteren – letterlijk en figuurlijk dan. Want Charlie is een haan die Brik overal naartoe brengt en bijstaat in die strijd. Britt is dan weer de vrouwelijke superheld die – samen met Brik, Charlie en haar kip Charlina ook de strijd tegen afval aangaat. Brik & Britt nemen de kinderen op sleeptouw en informeren ze over het milieu op een educatieve wijze en op een manier die aantrekkelijk is voor deze leeftijdscategorie. 

Brik & Britt en de strijd tegen het afvalmonsterIn elk pakket zit ook een starterspakket: "Mijn eigen kleine moestuin" van de organisatie Velt vzw. Hierin zitten 5 pakjes biozaad en een boekje (36 pag.) met een zaaikalender. Hiermee kan je met jouw klas een 1m³-moestuintje aanleggen. De volgende biozaden zitten in het pakket: peterselie, veldsla, radijsjes, rucola en winterpostelein.

 

Bestel hier een pakket.

Gratis workshops in uw klas!

Van kleuters tot de oudsten van het 6de leerjaar, voor elk hebben wij één of meerdere workshops rond een boeiend thema. Enthousiaste lesgevers komen in uw klas de workshop geven. Om een maximale kwaliteit te kunnen garanderen geldt een maximum van 25 leerlingen per workshop. Vermits de workshops gratis zijn kan u grote groepen splitsen en dus meerdere workshops aanvragen. Kijk snel naar het overzicht hieronder! Aanvragen kan enkel digitaal, bij elk thema staat hiervoor een link. 

 

Workshop Leeftijd Inhoud Praktisch  
Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Kleuters en 1ste graad

Spelenderwijs kennis maken met afval.

Meer info

Duur: 30 min. 1ste kleuterklas, 50 min. 2de, 3de kleuterklas en 1ste graad

Inschrijven

 

Composteren 3de kleuters en 1ste,2de en 3de graad

Interactieve theoretische les of praktijk.

Meer info

Duur: in overleg Inschrijven
Leren afval beheren op school LABO 2de en 3de graad

Leren omgaan met afval in al zijn vormen.

Meer info

Duur: 120 min

Inschrijven

 

Mick Plastic

Da's chique, zonder plastic!

3de graad

Mick Plastic komt naar de klas.

Meer info.

Laat dit filmpje zien aan jouw leerlingen ter voorbereiding.

Duur: 100 min Inschrijven
Opgeruimd staat netjes 1ste graad

Workshop waarbij kinderen een positieve attitude ten opzichte van tweedehands en hergebruik worden aangeleerd.

Meer info.

Duur: 100 min Inschrijven

Voedselverspilling en duurzame voeding

Voedselverspilling handleidingGroeien frietjes aan de bomen? Hoe ziet een tomatenblikjesplant eruit? Waarom eten we spruitjes in de winter en aardbeien in de zomer? Pim Pompoen daagt alle basisscholen uit om samen met de leerlingen ook leerkrachten en (groot-)ouders kennis te maken met de principes van duurzame voeding, de strijd aan te gaan tegen de voedselverspilling, een eigen moestuintje aan te leggen, ....

Pim Pompoen heeft hiervoor voor elk seizoen een ander thema klaar met een gratis te downloaden lessenpakket. Deze lespakketten bevatten handleidingen en achtergrondinformatie voor de leerkracht en lesbladen voor de leerlingen.

Graad: 1ste, 2de graad, 3de graad

De gratis lespakketten kan u downloaden via volgende link

Red de koe!

Voor de 2de en 3de graad: 

Red de koe 1

Red de koe 2Koe Dagobert is ziek. Dat komt omdat wandelaars, fietsers en automobilisten hun lege blikjes en andere rommel in de wei gooien. Dat zwerfvuil komt tijdens het maaien in het voer terecht. En zo   komen er stukjes metaal in Dagoberts maag. Zo wordt Dagobert ziek. Het overkomt niet alleen Dagobert. Elke dag sterven er koeien door zwerfvuil dat achtergelaten wordt langs weien en landbouwgrond. Een hardnekkig probleem met hele zware gevolgen. Onze superhelden Brik&Britt springen in de bres voor hun vriendjes Bert en Dagobert.

Samen met onze partner Plattelandsklassen vzw willen wij hier iets aan doen. Helpt jullie klas mee?

Ga aan de slag met het lespakket van red de koe, dat kan u downloaden. 

Bezoek het recyclagepark

Voor kleuters en alle graden:

Bezoek één van de geautomatiseerde recyclageparken uitgebaat door Limburg.net. Hier vindt u het overzicht van de parken die Limburg.net uitbaat.

Op het recyclagepark zien leerlingen welk afval er gesorteerd en gerecycleerd kan worden. Maar ook hoe een hypermodern park met visie op de toekomst wordt uitgebaat. Onze parkwachters zijn gemotiveerde en goed opgeleide  mensen die uw klas graag ontvangen voor een interessante en leerrijke rondleiding. 

Bezoek het recyclagepark

Praktisch

Leeftijd: kleuters en alle graden

Duur: ± 60 min.

Aantal leerlingen: maximaal 25

Locatie: recyclagepark

Tijdstip: bezoeken zijn enkel mogelijk op woensdag, donderdag en vrijdag. Telkens van 10u tot 16u. Tijdens de wintermaanden (november - februari)  worden er geen rondleidingen gegeven.

Inschrijven doet u hier.  Vraag uw bezoek minstens 14 dagen voor de gewenste datum van het bezoek aan. Na ontvangst van het inschrijvingsaanvraag, zal Limburg.net met u contact opnemen om de nodige praktische afspraken te maken.

Prijs: gratis 

Doe mee aan de zwerfvuilactie Straat.net

Voor kleuters en alle graden:

Elk jaar in het voorjaar organiseert Limburg.net in samenwerking met uw gemeentebestuur een grote opruimactie. Voor het opruimen van straten, pleinen en bossen ontvangen deelnemende klassen 15 euro per opgeruimde kilometer.

Voor deze actie ontvangt uw school elk jaar een aparte uitnodiging via email.