Ongeveer de helft van het geproduceerde afval in een gezin is van organische oorsprong (omvat organisch afval). Dit materiaal kan je eenvoudig omtoveren tot compost. Waarom dus de afvalberg vergroten als je hem kan verkleinen. Vanuit de boodschap “Zorg zelf voor de verwerking van je afval” startte Limburg.net projecten om te leren composteren. Deze sloegen enorm aan maar mensen wisten niet wat te doen met hun compost. Onwetendheid of niet beschikken over een eigen tuin zorgden ervoor dat er een overschot aan compost ontstond. Hieruit startten we het project ‘Samentuinen’.
In dit project ligt de nadruk op het verkleinen van de afvalberg. Door slim om te springen met organisch afval kan je de bodem verrijken om hier groenten op te kweken. ‘Samentuinen’ ontstond in 2002 met een eerste tuin in Sint-Truiden. Op dit moment zijn er al meer dan twintig tuinen aangelegd over heel Limburg.
Overzicht samentuinen
Gerealiseerde samentuinen |
As, De Kolonie Beringen, De Motten Bilzen, Volkstuin Bilzen Bree, De Labbear Diepenbeek, De Hertenweide Diest, Het Begijnhof Dilsen-Stokkem, Maasmoosem Genk, Volkstuinencomplex Arbeidsstraat Genk, Volkstuin Sledderlo Hoeselt, aan de Kluis van Vrijhern Houthalen-Helchteren, Hengelhoef Kortessem, Haechent Lanaken, Lanakerheide Leopoldsburg, De Craenhofkens Oudsbergen, De Vredeshofkes Oudsbergen, Samentuin aan het recyclagepark Peer, De Roshaag Pelt, D'n Goeien Oard Sint-Truiden, De Waterkuil Zonhoven, De Hoef |
Samentuinen in opbouw |
Riemst, De Warmoestuin Hamont, De Hof'kens Heusden-Zolder, Dorpstuin Tongeren |