Meer dan 12.000 Limburgers en Diestenaren onderzochten hun verslaving aan verpakkingen

Meer dan 12.000 Limburgers en Diestenaren onderzochten hun verslaving aan verpakkingen

Het zit erop: Afvalvrij mei. Gedurende de hele maand mei daagde Limburg.net de inwoners van Limburg en Diest uit om verschillende acties te ondernemen om het gebruik van wegwerpverpakkingen te verminderen. Met de actie Afvalvrij mei kregen Limburgers en Diestenaren een hele maand lang tips en tricks om hun afvalberg te verkleinen.

Hoe verslaafd ben jij aan verpakkingen?
Afgelopen maand gingen 12.400 Limburgers en Diestenaren na hoe verslaafd ze zijn aan verpakkingen. Door een test op www.afvalvrijmei.be  kwamen ze te weten hoeveel verpakkingen ze nog kunnen vermijden. Op basis van hun antwoorden kregen ze tips en tricks op maat om zoveel mogelijk wegwerpverpakkingen te vermijden.

Uit de test bleek dat de gemiddelde Limburger en Diestenaar 56 wegwerpverpakkingen per week verbruikt. Hiervan kunnen ze er 44 uitsparen door een aantal eenvoudige tips en tricks toe te passen zoals het gebruiken van een brooddoos of drinkbus in plaats van wegwerpverpakkingen. Ook door het maken van verpakkingsarme of verpakkingsloze keuzes in de supermarkt kan iedereen makkelijk heel wat verpakkingsafval vermijden. 

Elke week een nieuwe uitdaging
Net als de voorgaande jaren bestond ook dit jaar Afvalvrij mei uit verschillende uitdagingen. Elke week kregen de inwoners van Limburg en Diest via verschillende kanalen een nieuwe uitdaging. Zo werd opgeroepen om met de kastrol naar de frituur te gaan, om een drinkbus en/of brooddoos te gebruiken en herbruikbare zakjes te gebruiken bij het boodschappen doen.  

Na de consument moet nu ook de producent inspanningen leveren
Het grote succes van Afvalvrij mei, voor het derde jaar op rij,  toont aan dat er echte kentering tot stand is gebracht. Limburg.net wil alle mensen bedanken die gedurende de afgelopen maand extra inspanningen hebben geleverd. Nu komt het erop aan om die gedragsverandering ook tijdens de andere maanden van het jaar verder te zetten. Via onder andere mediacampagnes en de facebookgroep Afvalvrij mei wil Limburg.net zich hiervoor blijven inzetten. 

Heel wat Limburgers en Diestenaren lieten via de Facebookgroep van Afvalvrij mei weten welke inspanningen zij de afgelopen maand leverden om hun afvalberg te verkleinen. De vele foto’s en berichten tonen aan dat het verminderen van verpakkingsafval zeker leeft. Via de sociale media klonk echter ook een grote aanklacht naar de verpakkingsindustrie. Verpakkingsarm door het leven gaan kan immers enkel als er ook producten op de markt zijn met weinig of geen verpakking en daar wringt vaak het schoentje. Na de consument is het dus zeker ook aan de producent om de nodige stappen te ondernemen.