Kringlooptuinieren

Limburg.net wil mensen aansporen om hun tuin op een afvalvriendelijke manier in te richten. Wilt u ook een tuin die voor weinig groenafval zorgt, goed is voor het milieu en minder werk met zich meebrengt? Kies dan voor een afvalvriendelijke tuin. Dit kan door slechts een aantal eenvoudige principes toe te passen, zowel in uw siertuin als in uw moestuin.

Afvalvriendelijke siertuin
Afvalvriendelijke moestuin
Creatief in de tuin

 

Afvalvriendelijke siertuin

Een afvalarme tuin is niet veel werk. Pas deze tips toe en geniet van een mooie, arbeidsvriendelijke tuin.

  • Inheemse planten

Een tuin vol exotische planten heeft zijn charmes, maar ons klimaat is vaak een spelbreker. Uw mooie exotische planten worden ziek of sterven af. Bespaar uzelf heel wat frustraties, werk en afval door te kiezen voor langlevende inheemse soorten. U bent meteen ook goedkoper af. De keuze is snel gemaakt. Een mulchlaagje beschermt tegen weer en wind. Mulchen is een moeilijke term voor een zeer eenvoudige techniek. Tussen uw vaste planten brengt u een laag organisch materiaal aan dat voor extra voeding zorgt en uw planten en bodem beschermt tegen kou, zware regenval en uitdroging. Mulchen is ook goed voor de bodemstructuur en onderdrukt het onkruid. Naast haagscheersel, houtsnippers en dode bladeren is ook gazonmaaisel een ideaal en gratis mulchmateriaal.

  • Geen kunstmeststoffen

Meststoffen doen het gras alleen maar harder groeien. Boosdoeners zijn vooral de snelwerkende kunstmeststoffen. Ze doen het gras geforceerd groeien, waardoor het gazon zwakker wordt en ook gevoeliger is voor droogte en ziekten. Gebruik geen chemische sproeistoffen om schadelijke insecten en ander ongedierte te bestrijden. Ze vergiftigen uw tuin en doden rechtstreeks of onrechtstreeks ook nuttige dieren. Er zijn voldoende natuurlijke middelen die even efficiënt zijn.

  • Minder gazon

Een tuin wordt vaak geassocieerd met gazon. Het lijkt wel of ze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Niets is minder waar. Uw tuin hoeft helemaal niet zo'n groot gazon te hebben. Er zijn alternatieven die veel minder werk en afval opleveren. Ze maken uw tuin ook nog eens veel mooier. Geeft u toch de voorkeur aan een traditioneel gazon, maai het dan met een mulcher en gebruik zo weinig mogelijk meststoffen of kies voor traaggroeiende soorten.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=yU3-pqX0ZNc]

  • Timing is everything

Tijd is kostbaar, ook in uw tuin. Een goede timing van het zaaien, planten of snoeien van bloemen en struiken bespaart u heel wat werk. Raadpleeg de verpakking van uw plant- of zaaigoed of een teelt- en snoeikalender voor u aan de slag gaat.

top

Een afvalvriendelijke moestuin.

Ook bij het kweken van uw eigen groenten en fruit, kan u milieuvriendelijke en afvalvriendelijke methodes toepassen.

  • Gebruik compost

Compost heeft een positieve invloed op de bodem. Jaarlijks is 5 kg/m3 compost voldoende om het bodemleven te stimuleren.
Enkele voordelen van compost:

          -  Compost houdt water en voedingstoffen beter vast

          -  Compost vermindert de behoefte aan meststoffen

          -  Compost zorgt voor een goede water- en luchthuishouding

          -  Compost stimuleert het bodemleven en vermindert erosie

  • Vruchtwisseling

Om ziektes te vermijden is het belangrijk dat u elk jaar varieert met de locatie van uw groenten en fruit. Een mogelijke oplossing is een percelen-indeling, waarbij de indeling jaarlijks opschuift. In moestuinen past u best mengculturen toe. Men krijgt zo een positieve interactie tussen de planten. Planten groeien beter en zijn meer ziekteresistent.

  • Laat de natuur helpen om uw gewassen te beschermen.

Natuurlijke vijanden houden een beginnende aantasting in toom door de belager op te eten, ziek te maken of door er eitjes in te leggen. Bijvoorbeeld: het lieveheersbeestje eet bladluizen op. Dankzij een gevarieerde plantengroei worden de natuurlijke verdedigers van uw tuin aangemoedigd om zich in uw tuin te nestelen. Natuur brengt leven in uw tuin, natuur beschermt uw tuin.

  • Mulching

Bedek de bodem met organisch materiaal, zoals grasmaaisel. Zo krijgen eenjarige kruiden geen kans. Bodembedekking in de moestuin benadert de natuurlijke toestand van een immer bedekte bodem naar het voorbeeld van Moeder Natuur.

Voordelen van bodembedekking:

      -  opkomst van onkruiden wordt onderdrukt
      -  grond wordt tegen het uitdrogen beschermd
      -  gronderosie wordt tegengegaan
      -  goede bodemstructuur blijft behouden
      -  bodem floreert - afbraakmateriaal wordt plantenvoeding

  • Winterkuur voor uw moestuin

Een winterbedekking levert alleen maar voordelen op voor uw moestuin:

      -  uitspoeling van voedingsstoffen wordt beperkt
      -  grond slempt niet dicht
      -  een minimaal bodemleven gaat verder
      -  onkruid wordt tegengewerkt
      -  bodem is na de winter zaaiklaar

top

Wees creatief in de tuin

Ook met tuinafval kan u creatief zijn in uw tuin. Wij geven u enkele voorbeelden om uw tuin op een originele manier in te richten.

  • Muur van takken

Afgewaaide en gesnoeide takken kunt u verwerken in een mooie takkenwal. U hebt dan meteen een ideale nest- en schuilplaats voor vogels en egels. Voor de constructie voorziet u twee evenwijdige rijen palen op 0,5 tot 1 meter van elkaar met een hoogte van maximaal 1,5 meter. Daartussen stapelt u de takken jaar na jaar gewoon los op.

  • Multifunctionele stam

Er zijn heel wat mogelijkheden om stammen op een milieuvriendelijke en originele manier te verwerken. Zo kunt u ze netjes stapelen, wat een aantrekkelijke schuilplaats voor tal van dieren oplevert. Dikke stammen zaagt u in schijven waarmee u een mooi en origineel pad aanlegt. De stam van een dode boom laat u gewoon staan, indien dit veilig is tenminste. Plant er eventueel groene klimplanten rond en in een mum van tijd heeft uw tuin een nieuwe blikvanger.

  • Groenafvalwand als alternatieve composthoop

In een groenafvalwand kunt u heel wat tuinafval kwijt. De zijkanten maakt u met een vlechtwerk of twee evenwijdige snipperwanden. U vult de wal daarna gewoon op met allerlei tuinresten die u elders niet kan verwerken, zoals takjes en bladeren. U kunt er zelfs uw afgedankte kerstboom in verwerken.

  • Snipperwand voor alle snoeiresten

Voor wie een grote tuin met veel snoeiresten heeft is een snipperwand een pasklare oplossing. Met krammen bevestigt u een betonnet aan een rij houten palen die minstens voor een derde in de grond staan en maximaal 1 meter van elkaar staan. Hiertussen stapelt u al uw verhakseld materiaal.

  • Vlechtwerk als decoratief element

U kan uw tuin ook opvrolijken met een vlechtwerk. Hiervoor gebruikt u vers gesnoeide takken en twijgjes die voldoende buigzaam zijn. Zorg ervoor dat de takken niet te dik, maar wel lang genoeg zijn en vlecht ze vervolgens rond een aantal duurzame palen die telkens op een meter afstand van mekaar staan. Een vlechtwerk is een ideale afsluiting van uw bloemenborder, composthoekje of kippenren.

top