Richtlijnen Limburg.net in het kader van corona - UPDATE 18/05/2020

Papier en kartonophaling door verenigingen terug opgestart vanaf 18/5

In 16 Limburgse gemeenten en Diest wordt het papier en karton (deels) opgehaald door lokale verenigingen. In het kader van de coronamaatregelen werd deze ophaling tijdelijk stopgezet. Op vraag van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en afvalintercommunale Limburg.net besliste het nationale crisiscentrum dat in gemeenten waar deze werkwijze courant is verenigingen terug mogen ophalen op voorwaarden dat de social distancing maatregelen gerespecteerd worden.

Kijk op www.limburg.net/kalender om na te gaan wanneer de ophaling van papier en karton voor uw adres doorgaat.

Aangepaste richtlijnen voor de Limburg.net-recyclageparken vanaf 12 mei

Vanaf 12 mei 2020 aangepaste richtlijnen voor de Limburg.net-recyclageparken.   Wij rekenen erop dat de hieronder vermelde maatregelen strikt worden opgevolgd als u een Limburg.net-park bezoekt. Heeft u thuis voldoende ruimte om uw afval nog even te stockeren? Stel een bezoek aan het recyclagepark dan nog even uit. Probeer in ieder geval de eerste dagen na de heropening het park te vermijden, zo is er geen grote toeloop.

 • Ieder gezin  mag maximum 1 bezoek per 7 dagen naar het recyclagepark. Zo kunnen we iedereen de kans geven om afval weg te brengen.  
  Dit betekent wel dat er 7 dagen tussen 2 bezoeken moeten zitten. Komt u dinsdag naar het recyclagepark dan mag u pas de volgende dinsdag een nieuw bezoek brengen.
  U kan zich met 1 identiteitskaart per gezin aanmelden. Het heeft geen zin om met de identiteitskaart van een ander gezinslid naar een park te komen in deze periode. Het systeem registreert elke aanmelding en weigert aanmeldingen die in strijd zijn met deze regel.
 • Hou voldoende afstand (1,5 meter) van de parkwachters en andere bezoekers. Hierdoor is het aantal bezoekers op het park beperkt .  Hou rekening met lange wachttijden. Op www.limburg.net/recyclageparken kan u nakijken hoelang de wachtrij is.  Klik hiervoor op de naam van het recyclagepark in kwestie. 
 • Blijf tijdens het aanschuiven in uw wagen.  
 • Sorteer uw afval thuis goed uit zodat je snel en vlot uw afval in de correcte container kan achterlaten.
 • U moet de zuil zelf bedienen, de parkwachter mag u niet helpen.
 • Kom alleen naar het park. Enkel als u echt hulp nodig heeft om iets uit de auto te tillen en in de container te gooien, mag u een extra persoon meebrengen. De parkwachter kan u niet helpen met uitladen.
 • Behoud steeds de nodige afstand (min. 1,5 m) tot andere bezoekers of parkwachters. Respecteer alle basis hygiënemaatregelen.  Zo mag telkens maar 1 persoon afval deponeren in dezelfde container. Wacht op voldoende afstand tot de container van uw keuze vrij is. 
 • Asbest kan niet naar het park gebracht worden. De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn nu nodig voor de zorgsector. Stel het verwijderen van asbest uit tot na de coronacrisis. 
 • Hou er rekening mee dat per bezoek het gewicht van uw voertuig samen met het afval en de inzittenden max. 5 ton mag bedragen. Het voertuig (inclusief aanhangwagen) moet in één geheel op de weegbrug passen.
 • Vanaf 12 mei is de verkoop van compost in bulk, hakselhout,  compostbakken en -vaten opnieuw mogelijk
 • U kan vanaf 12 mei het quotum huisvuilzakken opnieuw afhalen.
 • Betalen op het park kan opnieuw vanaf 12 mei.  
 • We geven voorrang aan de interne circulatie en het transport van de containers. Wees hoffelijk!

Stel een bezoek aan het park uit als u thuis voldoende ruimte heeft om het afval te bewaren.  Maak gebruik van de huis-aan-huisophalingen.  Zo geraakt u ook al heel wat afval kwijt.   

Moet u toch echt noodzakelijk naar het recyclagepark? Bereid uw parkbezoek dan goed voor. Neem zeker een kijkje op www.limburg.net/recyclageparken en klik op het recyclagepark van uw keuze. Daar kan u bekijken hoe lang de file naar het recyclagepark is. Daarnaast krijgt u ook een overzicht van de actuele en de gemiddelde drukte op het gekozen recyclagepark. Op die manier kan u uw bezoek plannen op een rustiger moment.

We rekenen erop dat u bovenstaande regels respecteert  Zo houden wij het veilig!  De situatie kan van dag tot dag veranderen, check dus zeker eerst even deze pagina vooraleer u een bezoek aan het park plant. 

Bovenstaande richtlijnen zijn van toepassing als u één van volgende gemeenten woont: Alken, As, Beringen, Bilzen, Bocholt, Borgloon, Diepenbeek, Diest,  Halen, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Kortessem, Lommmel, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Nieuwerkerken, Oudsbergen, Peer, Pelt, Riemst, Tessenderlo, Tongeren en Zonhoven.

Woont u in Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Gingelom, Hasselt, Heers, Hoeselt, Lanaken, Leopoldsburg, Sint-Truiden, Voeren, Wellen of Zutendaal?  Dan kan niet terecht op een Limburg.net-park.  Informeer bij uw gemeente of het gemeentelijke park open is.
    

Ophaling aan huis gaat door

Afvalophaling wordt aanzien als een prioritaire dienstverlening. Limburg.net en de ophaalfirma’s stellen alles in het werk om de ophalingen te laten doorgaan. Om de ophalers te beschermen, worden extra voorzorgsmaatregelen genomen. Naast de gebruikelijke hygiënische maatregelen mogen er maximaal 2 mensen (1 chauffeur en 1 ophaler) tegelijkertijd in de cabine van de ophaalwagen zitten. Hierdoor zijn er soms 2 wagens actief in een ophaalzone waar er anders maar één wagen met 2 beladers actief is.  Hierdoor kan de ophaalwagen ook op een ander tijdstip dan normaal bij u langskomen.  Plaats uw afval steeds de avond voordien buiten, zo staat het steeds voor 6 uur 's ochtends buiten.

Toon uw respect voor de ophalers zodat zij hun werk efficiënt en snel kunnen uitvoeren:

 • Beperk het aantal afvalzakken tot vier per afvalsoort per ophaalbeurt.
 • De ophaling start zoals steeds om 6 uur ’s ochtends. Zet uw afval de avond voordien buiten, zo staat het steeds tijdig buiten.
 • Respecteer de maximumgewichten die in de container of zak mogen. bv. Een pakket papier mag max. 15 kg wegen, een grote zak huisvuil 10 kg en een kleine zak 5 kg.
 • Zorg ervoor dat u niet teveel afval buiten zet per ophaalbeurt: bv. max. 2 m³ tuin- en snoeihout, max. 1 m³ papier en karton.
 • Sorteer correct zodat uw afval niet geweigerd moet worden.

Kringwinkel Maasland hervat ophaling aan huis van glas en papier en karton

In de gemeenten Dilsen-Stokkem en Maasmechelen verzorgt de Kringwinkel Maasland de ophaling van glas en papier en karton (enkel in Maasmechelen) en textiel aan huis.  De ophalingen aan huis van glas en papier en karton worden vanaf maandag 4 mei opnieuw hervat.  Op www.limburg.net/afvalkalender vindt u terug wanneer u het glas en papier/karton kunt buitenzetten voor ophaling.  

Vanaf 4 mei opnieuw ophaling van grofvuil aan huis

Vanaf 4 mei zal er opnieuw grofvuil aan huis worden opgehaald.  Grofvuil wordt opgehaald na aanvraag.  Men kan hier een ophaling aanvragen.  

Een aantal ophalingen aan huis zijn geannuleerd.

Ophalingen aan huis van papier en karton door verenigingen zijn geannuleerd.

Ophalingen aan huis uitgevoerd verenigingen zijn geannuleerd. Hieronder een overzicht van de ophalingen die worden afgeschaft.

Op zaterdag 16 mei is er geen ophaling van papier en karton in volgende zones:

 • Halen - zone C
 • Kinrooi - Zone A1 (Kinrooi) en A2 (Molenbeersel)
 • Lommel 5 - zone B
 • Lommel 6 - zone B
 • Riemst - zone  B

Woont u in één van deze gebieden? Zet dit afval dan niet buiten voor ophaling. Heeft u geen stockageruimte voor het papier en karton?  Dan kunt u het naar het recyclagepark brengen.  

Weet u niet zeker of er een ophaling aan huis in uw straat wordt geannuleerd? Ga dan naar www.limburg.net/afvalkalender. Nadat u uw adres heeft ingegeven, verschijnen de ophaaldata voor uw adres. Vindt u geen ophaaldatum voor papier en karton? Dan gaat de ophaling aan huis niet door.

 

Papier en karton wordt tweewekelijks in de binnenstad Hasselt 5 opgehaald.

De inwoners van de stad Hasselt die afval buitenzetten volgens afvalkalender Hasselt 5, gaan vanaf 15 april om de veertien dagen het papier en karton kunnen buitenzetten voor ophaling aan huis.  Tot en met 1 juli 2020 wordt de wekelijkse ophaling een veertiendaagse ophaling.  Op woensdag 8 april is er geen ophaling van papier en karton.  Check op www.limburg.net/afvalkalender wanneer het papier en karton zal worden opgehaald. 

  Aantal aangeboden zakken beperkt tot vier

  Om zoveel mogelijk ophalingen te kunnen blijven garanderen beperkt Limburg.net het aantal aangeboden afvalzakken tot vier per afvalsoort. Voor huisvuil en pmd was het aantal aangeboden zakken al beperkt tot vier door de richtlijnen van de Vlaamse overheid. Limburg.net beperkt nu ook het aantal groenafvalzakken tot maximaal 4 zakken per gezin. In gemeenten waar met containers wordt gewerkt is het niet meer toegelaten om extra zakken naast de container aan te bieden. 

  Geldigheid gft-sticker verlengd t.e.m. 31 mei 2020

  Gezien de huidige maatregelen van de Federale overheid zijn heel wat verkooppunten van de gft-sticker (waaronder de stad- en gemeentehuizen) gesloten. Om die reden blijft de gft-sticker uitzonderlijk geldig t.e.m. 31 mei 2020 i.p.v. 1 april 2020.  Vanaf 1 juni 2020 ledigen de ophalers enkel gft-containers met een gft-sticker 2020.  Heeft u nog geen sticker 2020 voor uw gft-container?  Vergeet er dan in de loop van de maand mei geen aan te kopen.  Hier kunt op zoeken waar u een sticker zou kunnen aankopen.  Opgelet!  Limburg.net heeft geen idee welke van de verdeelpunten open zijn.  Informeer u hierover eerst.

  Textielcontainers worden maar beperkt geledigd

  Door de coronacrisis kan de sortering en afzet van textiel momenteel niet gegarandeerd worden. Hierdoor worden de textielcontainers slechts beperkt geledigd. Om uw textiel niet verloren te laten gaan, vragen wij uw textiel tijdelijk thuis te stockeren tot na de coronacrisis. Laat in elk geval niets achter naast de container, dit zal als sluikstorten beboet worden!  Dit verzoek geldt ook het recyclagepark. 

  Asbest

  Door het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor verplegend personeel worden de persoonlijke beschermingsmiddelen die voorzien werden voor de huis-aan-huis ophaling van asbest via de gezondheidsinspectie ter beschikking gesteld van het verplegend personeel. De ophaling aan huis van asbest wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Hierdoor is het momenteel niet mogelijk om een ophaling van asbest aan huis aan te vragen.  

  Doordat de recyclageparken gesloten zijn, is het ook niet mogelijk om asbestafval naar het recyclagepark te brengen. Nadat de recyclageparken opnieuw de deuren openen, zal er ook geen asbest naar de recyclageparken gebracht kunnen worden.  De stopzetting van asbest op het recyclagepark is tijdelijk tot de schaarste van de persoonlijke beschermingsmiddelen is opgelost.

   

  Kringwinkels openen opnieuw vanaf 11 mei.

  Omwille van het welzijn van de medewerkers en klanten waren De Kringwinkels tijdelijk gesloten.
  Op maandag 11 mei openen de Kringwinkels opnieuw hun deuren.

  Jaarlijkse zwerfvuilactie Straat.net wordt geannuleerd

  De jaarlijkse zwerfvuilactie Straat.net die gepland stond op 20, 21 en 22 maart wordt geannuleerd. Alle deelnemers werden hiervan reeds persoonlijk op de hoogte gebracht.