Asbest veilig verwijderen en afvoeren

Heeft u asbest in huis? Er zijn verschillende opties om er veilig vanaf te geraken. Zo kan u asbestafval door een gespecialiseerde firma laten verwijderen of zelf naar het recyclagepark brengen.  Ook voorziet Limburg.net een huis-aan-huisinzameling van asbest.  

asbest

1. Wat moet u weten over asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor mineralen met taaie, onbrandbare vezels. Asbest heeft een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop. Daarom werd het vroeger veelvuldig gebruikt in de bouwsector. Wanneer u verbouwt, is er dus een grote kans dat u met de gevaarlijke stof in contact komt. 

Is het afbreken van asbest gevaarlijk?

Een grondregel voor het afbreken van asbest is dat je voorzichtig met de materialen moet omgaan zodat ze niet breken of dat er geen stof vrijkomt. Asbestvezels zijn immers niet gevaarlijk zolang ze goed gebonden zijn. Maar van zodra er vezels loskomen en deze ingeademd of ingeslikt worden, kan dit een ernstig gevaar voor je gezondheid betekenen. Het is daarom heel belangrijk om bij elke handeling met asbesthoudend materiaal voorzichtig te werk te gaan en altijd beschermende kledij te dragen. Voor meer info over de gezondheidsrisico's kan u hier terecht.

Bekijk de instructiefilmpjes

OVAM ontwikkelde samen met DOBBIT tv een aantal interessante instructiefilmpjes die een antwoord geven op al uw vragen over asbest.
Bekijk ze hier.

2. Hoe kan u asbest herkennen?

De fijne asbestvezels zijn niet met het blote oog waarneembaar, waardoor we vaak niet weten dat asbest in onze woning verborgen zit. De meest voorkomende toepassingen zijn: 

 • asbestcement in dakplaten, dakpannen, golfplaten en regengoten 
 • isolatie op zolder, in het dak, in muren, in plafonds en in leidingen
 • isolatie in verwarmingselementen 
 • gevelbeplating, gevelisolatie en stucwerk 
 • stopverf bij kozijnen
 • dakleien, schouwbuizen, dakplaten en vensterbanken

Verschillende types asbest: vast of los

Er bestaan twee types asbest: 

 • Vast of (hecht)gebonden asbest: bij dit type zijn de asbestvezels gebonden met een bindmiddel, bijvoorbeeld cement, kunststof of lijm. Vaak voorkomende toepassingen zijn golfplaten, dakleien en schoorstenen. Zolang het materiaal in goede staat is én u er juist mee omspringt (niet schuren, breken, slijpen of boren), komen er nauwelijks vezels vrij. Vaste of (hecht)gebonden asbesthoudende toepassingen in goede staat zijn daarom het minst schadelijk voor de gezondheid. Dit type asbest mag u zelf verwijderen, op voorwaarde dat u de richtlijnen volgt. 
   
 • Los, ongebonden of niet-hechtgebonden asbest: de asbestvezels komen bij dit type gemakkelijk los omdat er weinig bindmiddel aanwezig is of er een zwak bindmiddel (zoals gips) gebruikt werd. Bovendien zijn de concentraties van de asbestvezels meestal veel hoger. De asbestvezels komen onmiddellijk vrij bij elke bewerking. Dit type werd vooral als isolatiemateriaal rond verwarmingselementen en leidingen gebruikt. Ongebonden asbest is dan ook het gevaarlijkste type en mag daarom enkel door professionelen verwijderd worden.  

Twijfelt u of u met asbest te maken heeft? 

Er zijn verschillende opties om meer zekerheid te krijgen.

 • Als uw gebouw een asbestinventaris heeft, kan u het daarin opzoeken. 
 • Maak gebruik van het aanbod van De Huisdokter van Dubolimburg
 • Met de app AsbestCheck kan u met een stappenplan helpen inschatten of u met asbest te maken heeft. 

3. Mag u asbest zelf verwijderen?

Controleer of u zelf asbest mag verwijderen aan de hand van de checklist: 

checklist asbest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u alle vakjes aangevinkt?

Dan mag u het materiaal zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen.  Lees hieronder welke opties u heeft. 

Heeft u minstens 1 vakje niet aangevinkt?

U mag het asbestmateriaal niet zelf verwijderen en moet beroep doen op een professionele verwerker.  Lees hieronder welke mogelijkheden u heeft.
 

4. Hoe kan u asbest aanbieden bij Limburg.net?

Ophaling aan huis 
Limburg.net is gestart met een huis-aan-huisophaling van asbest. De Vlaamse overheid (OVAM) kent hiervoor subsidies toe. Daardoor blijft de bijdrage die u zelf moet betalen relatief beperkt. Afhankelijk van de hoeveelheid materiaal kan u kiezen voor een container, platenzak of bigbag. Neem de folder (zie onderaan) goed door alvorens u een ophaling aanvraagt. U moet immers met heel wat richtlijnen rekening houden.  

Ook als u asbest laten verwijderen door een professionele aannemer kan u voor de afvoer ervan een beroep doen op de huis-aan-huisophaling van Limburg.net.

Via onderstaande link kan u een ophaling aan huis aanvragen. Na het doorlopen van de aanvraagmodule betaalt u de ophaling meteen online. Daarna kan u, in het geval u kiest voor een ophaling van platenzakken of bigbags deze gaan ophalen op één van de ophaallocaties. Indien u kiest voor een container wordt deze op de geselecteerde datum geleverd.
 Naar het aanvraagformulier 

Als u kleine hoeveelheden asbestafval heeft, kan u het ook zelf naar het recyclagepark brengen. Dit moet u wel verplicht verpakken met verpakkingsmateriaal dat u op voorhand aankoopt op het recyclagepark. Meer informatie hierover leest u in de folder (zie onderaan). Voor u start met de werken, moet u het nodige verpakkingsmateriaal gaan kopen op het recyclagepark. 

Adressen en openingsuren van de Limburg.net-recyclageparken vindt u hier

5. Herplannen van uw levering/ophaling

De lever- en/of ophaaldatum die u ontvangt bij het aanvragen van uw ophaling aan huis is definitief. 

Wilt u uw bestelling voor een ophaling van asbest aan huis nog aanpassen dan kan u kosteloos herplannen tot 5 dagen voor de levering van uw container of de ophaling van uw platenzakken/bigbags. Neem hiervoor contact op met Limburg.net op 0800 90 720. Uitstel kan enkel naar een nieuwe datum die beschikbaar is in de planning van Limburg.net. Bij grote drukte kan er lange tijd zitten tussen de initieel aangevraagde datum en de nieuwe datum.

Een geplande ophaling van asbest aan huis kan niet meer geannuleerd worden, enkel ingepland om een ander tijdstip. Een tijdige herplanning (minstens 5 dagen op voorhand) is kosteloos. Een latere herplanning betekent ook meteen een nieuwe betaling voor de ophaling. Ook indien u niets aanbiedt op de dag van de ophaling, bent u verplicht om voor de ophaling te betalen.

De termijn waarop uw container beschikbaar is, kan op uw vraag in specifieke omstandigheden en afhankelijk van de planning van Limburg.net verlengd of verkort worden. Dit moet echter goedgekeurd worden door Limburg.net.  De verlenging van het gebruik van de container is betalend.   

6. Prijzen en afmetingen van het verpakkingsmateriaal

Verpakkingen voor aanbieden van asbest op het recyclagepark

 • Minibag: kleine asbestzak 120 x 130 cm = 1 euro per minibag
 • Buisfolie: op maat af te snijden = 1 euro per stuk

U mag tot 600 kg asbest kosteloos naar het recyclagepark brengen, daarna bedraagt de kostprijs 0,08 euro/kg.

Verpakkingen voor huis-aan-huis ophaling van asbest

 • Platenzak 300 x 110 x 30 cm (max 13 golfplaten = ongeveer 30m² dak per zak)  = 20 euro per platenzak
 • Bigbag: 90 x 90 x 110 cm (1 m³) = 20 euro per bigbag       
 • Containerliner: 620 x 240 x 115 cm (tussen de 180 m² en de 400m² dakoppervlak) = 160 euro per container

Opgelet! Bij de aankoop van een verpakking voor huis-aan-huis ophaling van asbest is de aankoop van een pakket persoonlijke beschermingsmiddelen van 10 euro verplicht.

7. Het aanbod van De Huisdokter van Dubolimburg

Wilt u liever risico’s uitsluiten of het asbest liever niet zelf verwijderen? Dan kan u beroep doen op een professionele aannemer.  Via het aanbod van de huis-aan-huisophaling kan u het verwijderde asbest afvoeren via een container of platenzakken.  U bestelt en betaalt de ophaling van het asbest.  

Vanaf november organiseert de provincie Limburg samen met De Huisdokter van Dubolimburg twee begeleidingsformules voor een professionele asbestverwijdering bij particulieren. De Huisdokter van Dubolimburg biedt ondersteuning bij het verwijderen van asbesthoudende dakbedekking en gevel- bekleding en bij het verwijderen van asbesthoudende isolatie rond oude verwarmingsleidingen. 
 
Begeleidingsformule dakbedekking

Voor het laten verwijderen van asbesthoudende dakbedekking of –gevelbekleding van woningen en bijgebouwen, kan u beroep doen op een aannemer die door De Huisdokter van Dubolimburg werd geselecteerd. Op die manier bent u zeker van een veilige verwijdering en van een correcte prijs. Als u kiest voor deze formule, geniet u ook van het voordelige tarief voor de plaatsing van een container. In deze gratis begeleiding is een totaalrenovatieadvies en een plaatsbezoek door een asbestdeskundige inbegrepen.  Bij twijfel omtrent de aanwezigheid van asbest gebeurt er een staalname en een labotest. 
 
De adviseurs van De Huisdokter van  Dubolimburg bekijken vervolgens in detail op welke manier het dak op een toekomstbestendige manier nageïsoleerd kan worden. Ook voor deze dakisolatiewerken kan u beroep doen op een aannemer die door De Huisdokter van Dubolimburg  werd geselecteerd. Op die manier wordt u ontzorgd en kan u rekenen op een kwalitatieve uitvoering tegen een  correcte prijs. 
 
Begeleidingsformule leidingisolatie

De Huisdokter van Dubolimburg werkt samen met erkende asbestverwijderaars voor de veilige verwijdering van asbesthoudende verwarmingsbuizen. Steeds inbegrepen in deze gratis begeleidingsformule is een staalname met labotest om de aanwezigheid van asbest al dan niet uit te sluiten, een vrijblijvende offerte voor de verwijdering én begeleiding bij de uitvoering van de werken. Bovendien hebben deelnemers aan dit traject recht op een premie ten belope van 50% van de totale  verwijderingskost.

Alle info over het aanbod van De Huisdokter vindt u hier.

OPGELET! Het aanbod van De Huisdokter geldt enkel voor Limburg. Inwoners van Diest kunnen hier geen gebruik van maken.

8. Instructievideo's

Bekijk hier hoe u asbest veilig en correct kan verpakken en aanbieden.

Hoe de asbestcontainer correct vullen?

Hoe een platenzak gebruiken?

10. Hoe uw bigbag correct sluiten?

bigbag2bigbag

11. Afhaallocaties platenzakken en bigbags

Opgelet! Controleer zeker eerst de openingsuren van het afhaalpunt van uw keuze zodat u zeker bent dat het afhaalpunt toegankelijk is op het moment dat u uw materiaal wil afhalen.
 

 • Alken: Recyclagepark Limburg.net, Groenmolenstraat 24B, 3570 Alken
 • Beringen: Recyclagepark Limburg.net, Nijverheidspark 14, 3580 Beringen
 • Bilzen: Recyclagepark Limburg.net, Ooievaar 1, 3740 Bilzen
 • Bocholt: Recyclagepark Limburg.net, Kringloopstraat 5, 3950 Bocholt
 • Borgloon: Recyclagepark Limburg.net, Industrieweg 24, 3840 Borgloon
 • Diepenbeek: Recyclagepark Limburg.net, Demerstraat 17, 3590 Diepenbeek
 • Diest: Recyclagepark Limburg.net, Nijverheidslaan 33B, 3290 Diest
 • Dilsen-Stokkem: Stedelijke Werkplaatsen, Pannenhuisstraat 43, 3650 Dilsen-Stokkem 
 • Genk: Recyclagepark Limburg.net Genk-Noord, Horizonlaan 7, 3600 Genk
 • Genk: Recyclagepark Limburg.net Genk-Zuid, Bosdel 34, 3600 Genk
 • Gingelom: Gemeentehuis, Sint-Pieterstraat 1, 3890 Gingelom.  Maak eerst een afspraak via 011 88 04 88
 • Halen: Recyclagepark Limburg.net, Halensbroek 1246, 3545 Halen
 • Ham: Recyclagepark Limburg.net, Truibroek 16, 3945 Ham
 • Hasselt:  Centrale Werkplaatsen, Hellebeemden 20, 3500 Hasselt 
 • Hechtel-Eksel: Recyclagepark Limburg.net, Mettenberg 4, 3940 Hechtel-Eksel
 • Herk-de-stad: Recyclagepark Limburg.net, Industrieweg 1412, 3540 Herk-de-stad
 • Heers: Recyclagepark, Heersestraat, 3870 Heers
 • Hoeselt: Recyclagepark, Goosstraat 25, 3730 Hoeselt
 • Heusden-Zolder: Recyclagepark Limburg.net, Terrillaan 14, 3550 Heusden-Zolder
 • Houthalen-Helchteren: Recyclagepark Limburg.net, Europarklaan 2014, 3530 Houthalen-Helchteren
 • Kinrooi: Recyclagepark Limburg.net, Breeërsteenweg 132, 3640 Kinrooi
 • Lanaken: Recyclagepark, Europark 80, 3620 Lanaken
 • Leopoldsburg: Technische dienst, Michellaan 1, 3970 Leopoldsburg
 • Lommel: Recyclagepark Limburg.net, Maatheide 89, 3920 Lommel
 • Lummen: Recyclagepark Limburg.net (gesloten voor renovatiewerken), Sint-Jacobusstraat 8, 3560 Lummen
 • Maaseik: Recyclagepark Limburg.net, Kleine Rootstraat 7, 3680 Maaseik
 • Maasmechelen: Recyclagepark Limburg.net, Oude Bunders 1614, 3630 Maasmechelen
 • Nieuwerkerken: Recyclagepark Limburg.net, Ambachtstraat 1115, 3850 Nieuwerkerken
 • Oudsbergen (Meeuwen): Recyclagepark Limburg.net (gesloten voor renovatiewerken), Kleine-Heidestraat 17, 3670 Oudsbergen
 • Oudsbergen (Opglabbeek): Recyclagepark Limburg.net, Industrieweg Zuid 2059
 • Peer, Recyclagepark Limburg.net, Industrieweg, 3990 Peer
 • Pelt (Nolimpark): Recyclagepark Limburg.net, Lieve Bauwenslaan 5 Nolimpark 3022, 3900 Pelt
 • Pelt (Heikesveld): Recyclagepark Limburg.net, Heuvelerweg 26, KMO Zone Heikesveld, 3910 Pelt
 • Riemst: Recyclagepark Limburg.net, Spaalderweg 5, 3770 Riemst
 • Sint-Truiden: Stadswerkhuis, Poort Sint-Truiden 4510, 3800 Sint-Truiden
 • Tessenderlo: Recyclagepark Limburg.net, Fabrieksstraat 10, 3980 Tessenderlo
 • Tongeren: Recyclagepark Limburg.net, Industrieweg 2, 3700 Tongeren
 • Voeren: loods achter gemeentehuis, Gemeenteplein 1, 3798 Voeren
 • Wellen: Dorpstraat 25, 3830 Wellen
 • Zonhoven: Recyclagepark Limburg.net, Industrieweg Zuid 1432, 3520 Zonhoven
 • Zutendaal: Technische Dienst Zutendaal, Langendijkstraat 17, 3690 Zutendaal

12. Start uw aanvraag

Heeft u bovenstaande informatie volledig doorgenomen?

Klik dan hier om uw aanvraag te starten.

Hou er wel rekening mee dat u slechts 2 aanvragen kan indienen per adres en per gezin. De aangevraagde hoeveelheden kunnen niet meer worden gewijzigd.