Week van de Handhaving 2022

Strijd tegen zwerfvuil en sluikstort tijdens de zesde week van de Handhaving

De zesde editie van de week van de Handhaving vindt plaats van 3 t.e.m. 9 oktober. In verschillende Vlaamse steden en gemeenten worden de controles op zwerfvuil en sluikstort fors opgedreven om duidelijk te maken dat de maat vol is. Heel wat lokale besturen en politiezones, de afvalintercommunales en Vlaamse partners bundelen de krachten en worden daarbij op verschillende locaties ook geassisteerd door camera’s die steeds meer opduiken op zwerfvuil- en sluikstortgevoelige plekken, de zogenaamde hotspots.

De week van de Handhaving is een initiatief van Mooimakers. Handhaving is het sluitstuk van een effectief en integraal zwerfvuil- en sluikstortbeleid richting mentaliteitswijziging. In heel Vlaanderen gaan tussen 3 en 9 oktober extra handhavers de straat op met één doel voor ogen: de strijd aangaan met zwerfvuil en sluikstort. 

Vorig jaar werd de week van de Handhaving een groot succes.  In maar liefst 194 Vlaamse gemeenten werd gedurende de maand oktober doorgedreven actie gevoerd rond de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek door 110 verschillende organisaties zoals de steden en gemeentes zelf, de afvalintercommunales, enkele politiezones en Vlaamse partners. Dit bleef niet zonder resultaat: met 3.001 GAS-vaststellingen, 2.391 aanmaningen en 340 PV’s werd de situatie stevig aan de kaak gesteld.