Voedselbos Pietersheim in Lanaken officieel geopend

Voedselbos Pietersheim in Lanaken officieel geopend

Op 30 maart werd het voedselbos Pietersheim in Lanaken officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister Zuhal Demir. Voor de realisatie van dit mooie project kon de gemeente Lanaken en vzw Toerisme, rekenen op tal van professionele partners maar ook op een heleboel enthousiaste vrijwilligers en scholieren. Ondertussen werd het voedselbos van 3 hectare volledig aangeplant en is het wachten op de eerste vruchten, noten en bessen. 

Van voetbalplein tot voedselbos
Het voedselbos is aangelegd op de vroegere terreinen van de LVV Lanakense voetbalvereniging. Deze herbestemming past volledig in het plaatje met het educatieve aanbod dat er op domein Pietersheim wordt aangeboden. Zo werd een wandelpad aangelegd doorheen het voedselbos waarbij je langs de meest betoverende plekjes wordt geleid. En als je goed kijkt ontdek je in het voedselbos twee magische buitenleslokalen. Hier worden in de toekomst leerlingen vanuit heel Lanaken ontvangen om van dichtbij de natuur te bestuderen en ervan te leren. 

Scholieren en vrijwilligers 
Op vrijdag 9 december 2022 hebben zo’n 270 leerlingen van verschillende basisscholen uit Lanaken, het beste van zichzelf geven bij de aanplant van het nieuwe voedselbos. De plantgaten waren al op voorhand geboord, zo was er voor de kinderen voldoende tijd om aan te planten. De kinderen werden op verschillende tijdsblokken verwelkomd om samen met de vrijwilligers de eerste roots te leggen. 
Het bosgoed in de aanliggende rand en het kleinfruit werd door vrijwilligers aangeplant. De gaten voor het bosplantgoed en het kleinfruit werden gegraven door de aannemer. De hoogstammige bomen en struiken in de kern van het voedselbos werden ook door de aannemer aangeplant. 

Plantgoed
In totaal gaat het om 4.284 stuks plantgoed waarvan 769 ‘echte’ voedselplanten en 3.515 bosplantsoen. Enkele voorbeelden van planten in het nieuwe voedselbos: Uiensoepboom, framboos, braam, gojibes, honingbes, blauwe bes, rode bes, zwarte bes, stekelbes, mispel, amandel, peer, appel, kweepeer, mirabel, perzik, abrikoos, kers, pruim, witte moerbei, aardbeiboom, egelantier, gele kornoelje, kaki, olijfwilg, pecannoot, pawpaw, …   

Samenwerking met diverse partners 
Via een participatietraject, een mooie subsidie en veel enthousiasme vanuit het bestuur en de gemeentelijke diensten heeft gemeente Lanaken dit project gerealiseerd in samenwerking met Limburg.net en Centrum Duurzaam Groen. De realisatie op het terrein werd mee begeleid door Velt vzw nationaal. Arvensis stond dan weer in voor het plan, de ecologische inbreng en begeleiding bij de aanplantingen. 

Christel Gorissen: “Dit is een waardevolle investering voor de toekomst. We denken hier verder dan het hier en het nu. Over pakweg twintig jaar zal dit volwassen bos zijn. Een zalige plaats zijn waar de jeugd van nu met hun kinderen kan komen leren en plukken”.

Jolein Martens: “Het voedselbos wordt een unieke plaats in Lanaken waar alle inwoners en toeristen hun natuurhart kunnen ophalen. Lanaken wordt nog aangenamer om te vertoeven”.

“We zijn verheugd om hier zo’n groot voedselbos binnen het project van Limburg.net en Centrum Duurzaam Groen feestelijk te mogen openen. Met dit project realiseren we in één klap tal van doelstellingen. We maken de omgeving groener, creëren een plek waar mensen kunnen samenkomen en genieten wat de natuur voortbrengt aan eetbare vruchten, noten en planten. Wij bieden in de toekomst ook nog gratis workshops aan rond het voorkomen van voedselverlies bij het verwerken van het voedsel geoogst in het voedselbos. Zo geven wij iedereen de kans om hier in de praktijk kennis mee te maken met het oog op preventie van organisch afval ”, Luc Wouters, voorzitter van Limburg.net.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Dit voedselbos is een fantastisch project. Het vormt zowel een maatschappelijke meerwaarde als een meerwaarde voor de natuur. We maken de omgeving groener, creëren een plek waar mensen kunnen samenkomen en genieten van wat de natuur voortbrengt aan eetbare vruchten, noten en planten. Hier is ook heel wat beton opgebroken, waardoor het regenwater in de grond kan dringen. Bovendien verbetert dit bos ook de bodemkwaliteit en de biodiversiteit. En de bomen zorgen voor verkoeling op warme dagen”.