Limburg.net plant nieuwe bomen voor CO2-neutrale werking

Vandaag zet Limburg.net weer een stapje dichter richting een CO2-neutrale werking. Samen met BOS+ plantte Limburg.net nieuwe bomen op een perceel van 63,8 are. Daarbij werd het bestaande Hortelbos in Houthalen-Helchteren uitgebreid tot meer dan 16 ha bos. De leerlingen van Lillo’s Klavertje staken de handen uit de mouwen tijdens een plantactie. Met deze bosuitbreiding zorgt Limburg.net al voor meer dan 95 ha CO2-bos in Limburg. 

Streven naar een  CO2- neutrale werking 
Als Limburgse afvalintercommunale werkt Limburg.net niet enkel aan afvalpreventie maar streven ze er ook naar om de CO2-uitstoot die wordt geproduceerd bij het inzamelen en verwerken van het afval te neutraliseren. Vandaag staan klimaat en reductie van CO2 hoog op de agenda maar Limburg.net nam al bijna 25 jaar geleden de beslissing om te streven naar een beperking van CO2. 

Luc Wouters, voorzitter van Limburg.net, verklaart: “Met een beetje goede wil is het mogelijk om woorden om te zetten in daden. Sinds 1998 planten wij bij Limburg.net samen met BOS+ en tal van lokale partners nieuwe bossen aan in Limburg. Door deze CO2-bossen aan te leggen, willen we zoveel mogelijk van onze onvermijdelijke CO2-uitstoot compenseren.”

De afgelopen jaren plantte Limburg.net al nieuwe bomen in Leopoldsburg, Ham, Tessenderlo en Dilsen-Stokkem. De uitbreiding van dit bestaande CO2-bos in Houthalen-Helchteren zorgt 63,8 are nieuw CO2-bos in Limburg. Hiermee staat de teller in Limburg en Diest al op meer dan 95 ha CO2-bossen. 

Leerlingen van Lillo’s Klavertje helpen een handje
Net als bij de vorige aanplanten van het Hortelbos staken ook vandaag de leerlingen van de 3de graad van Lillo’s Klavertje de handen uit de mouwen om de bomen een plaatsje te geven in dit nieuwe bos. Hier krijgen de jonge boompjes de kans om uit te groeien tot volwaardige bomen die zorgen voor de broodnodige captatie van CO2.

Naast bomen ook veel aandacht voor dieren
Naast het reduceren van CO2-uitstoot draagt dit nieuwe bos bij aan de biodiversiteit in de regio door een verbinding te maken tussen bestaande bossen. De nieuwe bomen vormen een uitbreiding van het bestaand Hortelbos dat in 2012 door Limburg.net werd aangelegd als CO2-bos. Dankzij de wildcamera’s die geplaatst worden in dit bos weten we dat er heel wat dieren al hun thuis gevonden hebben in het Hortelbos. Zo worden er regelmatig marters, vossen en reeën gespot. En zelfs de Limburgse wolvenroedel passeert af en toe in het Hortelbos.

Een bijvriendelijk bos
Sinds 2012 werden al vele duizenden boompjes aangeplant in het Hortelbos. De al veel langer aanwezige knoestige eiken, de Mangelbeek en de zomerdroogtes waardoor de nieuwe bomen zeer ongelijkmatig groeien, leidden tot een structuurrijk bos met open plekken en bramenruigtes. Dankzij deze goede uitgangssituatie en met de ondersteuning van de provincie Limburg voerde BOS+ enkele gerichte beheermaatregelen uit om er een topbos voor wilde bijen van te maken. We plantten enkele nieuwe bosranden aan met bloeiende struiken, een nectarbron voor wilde bijen. We zorgden voor meer dood hout en bouwden een bijenhotel. Veel wilde bijensoorten nestelen, zoals spechten, in holtes.

“De samenwerking tussen de verschillende partijen zorgt ervoor dat het Hortelbos een plek is waar het niet enkel voor de bomen en de dieren heerlijk vertoeven is. Dit bos is vrij toegankelijk voor bezoekers die hier kunnen genieten van de rust en de prachtige natuur”, licht Alain Yzermans, burgemeester van Houthalen-Helchteren toe.