Afgelopen weekend zorgden meer dan 20.000 vrijwilligers voor propere bermen

Limburg.net investeert al jaren in de strijd tegen zwerfvuil. Afgelopen weekend trokken in heel Limburg en Diest weer verenigingen en scholen de straat op om zwerfvuil te ruimen langs gemeentewegen. Meer dan 20.000 vrijwilligers hadden zich opgegeven om de handen uit de mouwen te steken.

165 scholen en 482 verenigingen doen mee
Op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 maart organiseerde Limburg.net opnieuw een grote zwerfvuil opruimactie waarbij de hulp werd ingeroepen van verenigingen en scholen uit Limburg en Diest. “Dit jaar brengt Straat.net meer dan 20.000 vrijwilligers van 165 scholen en 482 verenigingen op de been”, vertelt voorzitter Luc Wouters. “Samen gaan zij de strijd aan tegen zwerfvuil en maken zij van Limburg en Diest een properdere plek.”

Zwerfvuil vergaat trager dan je denkt
Ook dit voorjaar ziet Limburg.net samen met de gemeenten weer een zeer grote opkomst van vrijwilligers die zwerfvuil willen opruimen. Zwerfvuil blijft dan ook een doorn in het oog van heel wat mensen. De hoeveelheid zwerfvuil lijkt maar niet te dalen, ongeacht de vele inspanningen die gebeuren om regelmatig op te ruimen. Heel wat mensen gooien achteloos iets weg zonder te beseffen welke effecten dit heeft op milieu en natuur. Zo heeft een blikje frisdrank of een plastic flesje meer dan 50 jaar nodig om af te breken. Een kauwgom breekt pas af na 25 jaar. Een sigarettenpeuk kan tot 15 jaar blijven liggen en een houten stokje van een ijsje heeft 5 jaar nodig. Zelfs een bananenschil vergaat pas na 3 jaar.

65% van het zwerfvuil is verpakkingsafval
De afgelopen jaren liet Limburg.net, door een onafhankelijk onderzoeksbureau, een sorteeranalyse uitvoeren op het ingezamelde zwerfvuil. Een representatieve staal van zakken met ingezameld zwerfvuil werd grondig geanalyseerd. 
Uit de laatste sorteeranalyses van 2019 blijkt dat ongeveer 40% van het zwerfvuil bestaat uit drankverpakkingen. Daarnaast is 25% van het opgeruimde zwerfvuil ander verpakkingsafval. Het opgeruimde zwerfvuil bestaat dus voor 65% uit wegwerpverpakkingen.

Streven naar minder verpakkingen
De jaarlijkse Straat.net actie zorgt tijdelijk voor propere bermen maar is slechts een druppel op een hete plaat wat de zwerfvuilproblematiek betreft. Om die reden zet Limburg.net mee haar schouders onder projecten die streven naar minder verpakkingsafval en het gebruik van herbruikbare verpakkingen.