Afvalinzameling op school

Als afvalintercommunale zijn we verantwoordelijk voor afval van gezinnen uit Limburg en Diest. Scholen horen hier eigenlijk niet bij, omdat zij geen afvalbelasting betalen. Toch komt Limburg.net tegemoet aan de afvalvragen van (kleine) scholen uit haar werkingsgebied.

Dat doen we op 3 manieren.

  • We ondersteunen afvalpreventie op school. Want onze doelstelling is eenvoudig: wij willen ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk afval ontstaat. 
  • Afval dat vergelijkbaar is met dat van gezinnen (in hoeveelheid en aard), kan meegegeven worden met de reguliere ophalingen.
  • Voor sommige afvalsoorten hebben we ook een extra aanbod specifiek voor scholen. Is dit niet voldoende voor uw school? Dan kan u beroep doen op een private ophaler. Lees er alles over op www.iksorteerinmijnbedrijf.be 

1. Afvalpreventie op school

Het beste afval, is het afval dat niet bestaat. Want dat afval moeten we niet inzamelen en recycleren. En dat is goed voor het milieu.

Enkele tips voor afvalpreventie op school.

  • Aanvaard geen verpakkingen. Koekjesverpakkingen of blikjes? Helemaal niet nodig! Maak de regel dat verpakkingen gewoonweg niet meer welkom zijn op school. Een koekje uit een doosje smaakt even goed, en kraanwater in een drinkbus is veel gezonder dan een blikje frisdrank. En zijn er toch verpakkingen, dan nemen leerlingen die terug mee naar huis. 
  • Verwerk zelf organisch afval: veel afval is eigenlijk geen afval. Zo kunnen etensrestjes naar de kippen of de composthoop. Kippen verzorgen doen kinderen dolgraag, en een les over de composthoop zorgt gegarandeerd voor een interessante namiddag.
  • Zorg voor een gescheiden inzameling. Toch nog afval? Zorg dan voor een gescheiden inzameling. Hoe zuiverder de afvalsoort, hoe beter ze gerecycleerd kan worden. Bovendien zorgt goed sorteren ook voor minder huisvuil. Die afvalsoort kunnen we niet recycleren, en is daarom ook de duurste.

TIP! Analyseer eens de inhoud van de vuilnisbak. Wat hoort niet bij huisvuil? En wat is eigenlijk helemaal geen afval? Het is een les die de leerlingen niet makkelijk vergeten, en brengt het gesprek over een circulaire samenleving op gang!

 

Bent u als leerkracht op zoek naar educatief materiaal over de inzameling en verwerking van afval? Neem dan zeker een kijkje op www.limburg.net/scholen .

 

2. Reguliere ophalingen

Ophaling huisvuil en pmdAfval dat vergelijkbaar is met dat van gezinnen (in hoeveelheid en aard), kan gratis meegegeven worden met de reguliere ophaalrondes voor gezinnen. Afhankelijk van de gemeente waar uw school gelegen is, worden verschillende afvalsoorten op een verschillende manier opgehaald.

Doorgaans gaat het over:

  • Huisvuil (in grijze zakken of met een grijze container)
  • Pmd (in blauwe pmd-zakken van 60 liter met witte lintjes)
  • Papier en karton (in kartonnen dozen/samengebonden)
  • Keukenafval en tuinafval (resp. gele en groene zakken) of gft (in groene container)
  • Textiel (in oranje zakken of op een andere manier)

Opgelet!

  • De data van deze ophalingen vindt u op www.limburg.net/afvalkalender
  • Per afvalsoort zijn er maximumhoeveelheden per ophaalbeurt vastgelegd. Deze vindt u op deze website, of in de afvalkalender 2022.

 

3. Extra voor scholen: 1.100 liter-rolcontainer pmd

papier-containerVoor grotere hoeveelheden pmd kunnen scholen sinds januari 2022 beroep doen op een rolcontainer van 1.100 liter. Dit is een nieuw aanbod van Limburg.net.

Lees er meer over op deze pagina.

4. Extra voor scholen: 1.100 liter-rolcontainer papier en karton

papier en karton 1100 literVoor grotere hoeveelheden papier en karton kunnen scholen beroep doen op een rolcontainer van 1.100 liter. Dit is een nieuw aanbod van Limburg.net.

Lees er meer over op deze pagina.

5. Recipiënten voor pmd en papier

Veel scholen leggen extra aandacht op het correct sorteren van afval. Om hierbij te helpen, kan elke school in Limburg en Diest eenmalig gratis recipiënten voor pmd en/of papier/karton aanvragen. Het gaat dan over pmd-vuilnisbakken en papiermanden.

Lees er meer over op deze pagina.