“Opgeruimd staat netjes” zet kinderen aan tot hergebruik

Vandaag lanceert Limburg.net samen met Hogeschool PXL en GoodPlanet vzw een nieuwe workshop voor de eerste graad van het lager onderwijs. In Opgeruimd staat netjes maken Bert en Bieke de eekhoorn, De Professor en De Generaal kinderen duidelijk dat ze speelgoed dat niet meer helemaal compleet is niet zomaar moeten weggooien. Dankzij een interactieve workshop leren de kinderen dat ze zelf aan de slag kunnen en zo afval kunnen voorkomen.  

Vandaag luisterden de kinderen van basisschool De Reinpad – Gelieren uit Genk naar een spannend voorleesverhaal over Bert en Bieke, twee ondernemende eekhoorns, een slimme steenmarter en een vos. Wanneer een auto afval dumpt in het bos ontdekt Bert een bordspel. Dat spel zou een prima cadeau zijn voor zijn vriendinnetje Bieke, maar er ontbreekt een pionnetje. Bert en zijn vrienden gaan op zoek naar het ontbrekende stuk en dat wordt een erg gevaarlijk avontuur.

Via deze workshop wil Limburg.net kinderen bewust maken dat ze spullen waar iets aan ontbreekt niet zomaar moeten weggooien en hen aanzetten om afval te voorkomen en te kiezen voor duurzame materialen. Na de workshop krijgt elke klas het boek “Opgeruimd staat netjes” zodat de leerkracht hier meermaals mee aan de slag kan tijdens de lessen.

Tweedehands en hergebruik stimuleren

Tijdens de workshop krijgen kinderen een positieve attitude ten opzichte van tweedehands en hergebruik. Daarnaast worden ze aangezet om bewuste keuzes te maken in functie van het milieu. Ze worden gestimuleerd om rekening te houden met bijvoorbeeld duurzaamheid en verpakking als ze iets nieuws kopen. Ten slotte leren ze hoe ze bepaald speelgoed eenvoudig zelf kunnen herstellen en het zo een tweede leven kunnen geven. De workshop past vanzelfsprekend ook binnen een heel aantal andere relevante eindtermen.

Unieke samenwerking tussen verschillende partners

De workshop “Opgeruimd staat netjes” is een unieke samenwerking tussen Limburg.net, de lerarenopleiding van Hogeschool PXL en GoodPlanet vzw. Dankzij de unieke samenwerking met Clavis Uitgeverij werd de workshop gebaseerd op een boek van Luc Hanegreefs met illustraties van Carolien Westermann.  Elke partner leverde vanuit zijn expertise de nodige input om tot een interactieve workshop te komen die kinderen van de eerste graad van het lager onderwijs aanzet om na te denken over hergebruik én om te handelen naar de nieuwe inzichten. 

Ruim aanbod voor scholen

Naast de nieuwe workshop “Opgeruimd staat netjes” biedt Limburg.net ook nog een hele reeks andere lessen en lespakketten aan. Zo is er voor elke graad een specifiek aanbod dat één bepaald thema uitlicht. Zo komen de prinses en de prins uit Viesvuilland kleuters helpen met afval vermijden en sorteren en kunnen de juffrouwen en meesters van de 2de graad zelf aan de slag rond zwerfvuil met de hulp van Brik en Britt. Voor de 3de graad komt Mick Plastic vanuit de toekomst naar de klas om te praten over de gevaren van plastic. 
De afgelopen jaren zorgden de lespakketten en workshops ervoor dat heel wat Limburgse kinderen op hun niveau werden aangezet tot nadenken over duurzaamheid. Zo werden er tijdens het schooljaar 2017-2018 783 workshops gegeven. Dit schooljaar werden er al 721 workshops gegeven. 


Een volledig overzicht van het scholenaanbod is te vinden op http://www.limburg.net/scholen