Eerste milieuvriendelijke afvalwagen in Limburg

De afvalophaling in Limburg verloopt vanaf deze week milieuvriendelijker dankzij de eerste afvalwagen die rijdt op CNG (compressed natural gas) in onze provincie. Bionerga Logistics investeerde op vraag van Limburg.net in de vergroening van hun vloot.  Deze nieuwe wagen levert een besparing in fijn stof van 95% t.o.v. een dieselwagen en tot de helft minder koolstofmonoxide en stikstofoxide. Deze investering draagt bij aan de doelstelling van Limburg.net om de milieueffecten van het inzamelen en verwerken van het afval te neutraliseren.

Weer een stapje dichter naar een  CO2- neutrale werking 
Als Limburgse afvalintercommunale werkt Limburg.net niet enkel aan afvalpreventie maar streven ze er ook naar om de CO2-uitstoot die wordt geproduceerd bij het inzamelen en verwerken van het afval te neutraliseren. Dit doen ze o.a. door het aanplanten van CO2-bossen maar ook een vergroening van het wagenpark draagt bij aan de realisatie van deze doelstelling.  De eigen wagens van Limburg.net rijden al enkel op elektriciteit en CNG, de volgende stap is nu ook een vergroening van de afvalwagens zelf. Voor de huisvuilophaling in Hasselt en Sint-Truiden heeft Limburg.net een eigen kleine ophaaldienst. De vrachtwagens hiervoor worden geleverd door Bionerga Logistics. Vandaag nam deze ophaaldienst de allereerste ophaalwagen op CNG in gebruik. Ook bij toekomstige investering wordt gekeken naar de meest milieuvriendelijke optie.


Bewuste keuze voor aardgas (CNG)
“Voor de vergroening van onze vloot werd doelbewust gekozen voor CNG en niet voor bijvoorbeeld elektriciteit. Voor grote vrachtwagens is dat momenteel nog niet interessant omdat elektrische voertuigen voorlopig een zeer beperkte actieradius hebben. Omdat de afvalwagens stapvoets moeten rijden en vaak stoppen en starten, hebben ze ook nog eens een heel hoog verbruik. Hierdoor is aardgas momenteel de beste keuze.”, verduidelijkt Walter Cremers, voorzitter Limburg.net. 


95 Procent minder fijn stof
De nieuwe afvalwagen op CNG heeft een veel zuiverder uitstoot. Hij stoot tot 95% minder fijn stof uit ten opzichte van een dieselwagen. Daarnaast vermindert het gebruik van CNG de uitstoot van koolstofmonoxide en stikstofoxide met de helft. Naast een beperktere uitstoot is de nieuwe afvalwagen ook veel stiller. Ideaal dus om afval op te halen in het centrum van steden zoals Hasselt en Sint-Truiden. “Stad Hasselt juicht dit initiatief van Limburg.net en Bionerga Logistics zeker toe. Ophaalwagens die rijden op CNG zorgen niet enkel voor schonere lucht in de stad maar zorgen ook voor minder geluidsoverlast voor onze inwoners.”, licht Laurence Libert, Hasseltse schepen van afvalbeleid en propere stad toe.
Naast een beperkte uitstoot en minder lawaai beschikt deze nieuwe vrachtwagen ook over een 360° camera. Hierdoor verbetert het zicht van de chauffeurs en verhoogt de verkeersveiligheid.