Dit weekend steken meer dan 24.000 vrijwilligers de handen uit de mouwen voor propere bermen

Limburg.net investeert al jaren in de strijd tegen zwerfvuil. De jaarlijkse zwerfvuilactie Straat.net is dit jaar dan ook weer een groot succes. Dit weekend trekken in heel Limburg en Diest verenigingen en scholen de straat op om zwerfvuil te ruimen langs gemeentewegen. Meer dan 24.000 vrijwilligers hebben zich opgegeven om de handen uit de mouwen te steken.

Straat.net 2019

Op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 maart organiseert Limburg.net zoals de voorgaande jaren een grote zwerfvuil opruimactie waarbij de hulp wordt ingeroepen van verenigingen en scholen uit Limburg en Diest. Dit jaar brengt de Straat.net actie meer dan 24.000 vrijwilligers van 187 scholen en 611 verenigingen op de been. Samen gaan zij de strijd aan tegen zwerfvuil en maken zij van Limburg en Diest een properdere plek.

6.000 extra deelnemers

Zwerfvuil in onze bermen blijft jammer genoeg een groot probleem. Niet enkel langs drukke invalswegen maar ook in landelijke omgevingen langs weiden en landbouwgronden treffen we zwerfvuil aan. Dat de Limburgers en Diestenaren wakker liggen van zwerfvuil is duidelijk. Uit een recente enquête die Limburg.net liet uitvoeren blijkt dat 8 op de 10 Limburgers zich storen aan zwerfvuil. Dit weerspiegelt zich ook in het aantal deelnemers aan de actie. Dit jaar gaan er 6.000 extra deelnemers op pad om zwerfvuil te ruimen.

Sorteeranalyse

Net als vorig jaar zal er op het ingezamelde zwerfvuil een sorteeranalyse worden uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Een representatieve staal van  zakken met ingezameld zwerfvuil wordt grondig geanalyseerd. De inhoud van de te analyseren zakken wordt uitgegoten op een sorteertafel. Van elke fractie wordt nauwkeurig het gewicht bepaald en wordt er een volumemeting gedaan.  Om het beeld te vervolledigen worden van bepaalde afvalsoorten ook nog het aantal stuks geteld. Door deze analyse systematisch uit te voeren verzamelt Limburg.net correcte en ontegensprekelijke cijfers over de samenstelling van het zwerfvuil.