Duurzaam carnaval

Nu het carnavalsseizoen opnieuw is aangebroken betekent dit voor velen een jaarlijks hoogtepunt, en terecht. Carnaval is een echt volksfeest voor jong en oud. Maar carnaval betekent ook: tonnen vertrappelde snoepjes op straat, confetti in de riolering, plastic gadgets die her en der verspreid liggen. En dat is jammer. Onder andere met het carnavalslied “Ruim op met carnaval” ijvert Limburg.net voor een properder carnaval.

Samen voor de schoonste stoet van ‘t land

In een gemiddelde carnavalsstoet vliegt er ruim 10 ton snoepjes door de lucht. Heel wat van die snoepjes worden niet opgeraapt. Na de stoet blijven ze kleven aan de grond waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn. 
Vanuit verschillende hoeken kreeg Limburg.net de vraag om mee te denken over een duurzamer carnaval met minder afval zonder in te boeten aan feestvreugde. Die uitdaging gingen ze met veel plezier aan!

Goede voorbeelden uit binnen- en buitenland

Heel wat steden en gemeenten bewezen reeds in het verleden dat een carnaval met minder afval en evenveel feestvreugde zeker haalbaar is. Onder ander Stad Hasselt werkt al enkele jaren aan een duurzamer carnaval. Zo hebben ze vorig jaar geëxperimenteerd met het uitgooien van lavendel in plaats van confetti. Maar ook carnavalsverenigingen zijn vragende partij voor een properder carnaval. The Crazy Gang uit Hasselt gooien bijvoorbeeld enkel snoepgoed uit in een biologisch afbreekbare verpakking. De Gelliker Galliaren uit Lanaken gaan nog een stapje verder en kiezen er resoluut voor om geen karamellen meer uit te gooien. In het buitenland werken ze dan weer met speciale afvalstewards of duurzaamheidsvignetten voor propere carnavalsverenigingen. Deze en andere goede praktijken en tips wil Limburg.net delen met alle carnavalsverenigingen om hen zo duidelijk te maken dat ze met kleine inspanningen carnaval veel duurzamer kunnen maken.

Ecologische alternatieven voor confetti en snoep

Uitdelen i.p.v. gooien
Denk op voorhand goed na over de methode waarop je het snoep gaat verspreiden. Uitdelen zorgt immers voor minder rotzooi dan gooien. Bij uitdelen steken de toeschouwers hun hand uit als ze het snoepgoed willen. Bij gooien blijft het ongewenste snoepgoed gewoon op de grond liggen.

Fruit uitdelen
Deel tijdens de stoet lokale appels, peren of ander fruit uit. Niet alleen is het ecologischer, fruit uitdelen is ook nog eens gezonder. Fruit kan wel enkel uitgedeeld worden (en niet gegooid): rondvliegende appels zijn gevaarlijk, en niemand gaat fruit opeten dat op de grond is gevallen.

Bloemen om te strooien en te geven
Gooi met bloemblaadjes, zoals lavendel of rozenblaadjes. Deze zijn organisch, ruiken goed zijn en minder belastend op de natuur. Je kan ook eens langsgaan bij de lokale bloemist: hij/zij heeft vast wel verwelkte bloemen die niet meer verkocht kunnen worden, maar zeker nog goed genoeg zijn om uit te strooien. Bloemen (bijvoorbeeld viooltjes) zijn bovendien ook leuk om uit de delen.

Bladconfetti
Een tweede organische variant is confetti gemaakt van boombladeren. Kleine blaadjes kunnen in hun geheel uitgestrooid worden. Maar ook met grotere bladeren kan je leuke dingen doen. Druk er bijvoorbeeld vormpjes uit: een leuk knutselproject voor kinderen! Idealiter worden de bladeren goed op voorhand verzameld, zodat ze nog gedroogd kunnen worden.

Zeepbellen blazen
De prins en anderen die op de wagen staan, kunnen naar hartenlust zeepbellen blazen. Dit zorgt voor een erg mooi effect, zonder verpakking of achtergebleven restjes. 

Vogelzaad uitstrooien
Nog een alternatief is het uitstrooien van vogelzaad. Achteraf helpen de vogels dan bij het opruimen. 
Een belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat er geen andere dingen worden uitgestrooid die vogels niet kunnen opeten. Gooi bijvoorbeeld zeker geen rijst, daar worden vogels ziek van.

Commerciële alternatieven voor confetti
Ook op de commerciële markt zijn er tal van ecologische alternatieven voor confetti. Zo bestaat er confetti van gerecycleerd papier, dat ook nog een zaadjes van planten bevat. Een ander alternatief is confetti op basis van maïs of rijst. Dat gebruikt u echter best niet bij regenweer, want als rijstconfetti nat wordt, verandert het in een gladde brij.

“Ruim op met carnaval”

Limburg.net wil de komende jaren inzetten op sensibilisering rond een duurzamer carnaval. Daarom riepen we ook de hulp in van De Curverkes. Zij schreven een carnavalslied “Ruim op met carnaval” om iedereen te vragen om mee de schouders te zetten onder een afvalvrijer carnaval.