Meer dan 1600 kinderen trekken erop uit om zwerfvuil uit de voedselketen te houden

17/03/2017

Limburg.net investeert al jaren in de strijd tegen zwerfvuil. De jaarlijkse zwerfvuilactie Straat.net is dan ook een groot succes. Vanaf dit jaar slaat Limburg.net de handen in elkaar met Plattelandsklassen vzw om met het project “Red de Koe” aandacht te vragen voor zwerfvuil dat onze voedselketen verstoort. Basisschool De Loep uit Diepenbeek trok er vandaag samen met superhelden Brik en Britt op uit om de daad bij het woord te voegen en zwerfvuil te ruimen langs weiden en landbouwgronden.

Straat.net 2017

Op 17, 18 en 19 maart organiseert Limburg.net zoals de voorgaande jaren een grote zwerfvuil opruimactie waarbij de hulp wordt ingeroepen van verenigingen en scholen uit Limburg en Diest. Dit jaar brengt de Straat.net actie maar liefst 20.000 vrijwilligers van 153 scholen en 473 verenigingen op de been. Samen gaan zij de strijd aan tegen zwerfvuil en maken zij van Limburg en Diest een properdere plek.

Zwerfvuil in bermen

Zwerfvuil in onze bermen blijft jammer genoeg een groot probleem. Niet enkel langs drukke invalswegen maar ook in landelijke omgevingen langs weiden en landbouwgronden treffen we zwerfvuil aan. Dit zwerfvuil zorgt echter niet alleen voor vervuiling maar verstoort ook onze voedselketen. Tijdens het maaien van gras of andere gewassen kan dit afval ook in het voer van dieren terechtkomen wat na consumptie de dieren verwondt of zelfs dodelijk kan zijn voor deze dieren. Met de “Red de koe”-actie zet Limburg.net daarom samen met Plattelandsklassen vzw een extra actie op die kinderen van de 2de graad van de basisschool bewust moet maken van dit probleem en hun hulp inroept om de bermen proper te houden.  

Koe Dagobert is ziek

Omdat wandelaars, fietsers en automobilisten hun lege blikjes en andere rommel in de wei gooien wordt koe Dagobert, de mascotte van Plattelandsklassen, ziek. Zwerfvuil komt immers tijdens maaibeurten in het voer van onder andere koeien terecht. En zo komen er stukjes metaal in Dagoberts maag. Elke dag sterven er koeien door zwerfvuil dat achtergelaten wordt langs weiden en landbouwgrond. Een hardnekkig probleem met hele zware gevolgen. Limburg.net roept samen met de superhelden Brik & Britt alle Limburgse kinderen op om Dagobert te redden.

Bloggen, filmen en opruimen
Klasjes van de 2de graad van basisscholen in Limburg en Diest werden uitgedaagd om een filmpje te maken en te bloggen rond deze problematiek. Daarbij konden ze in de klas gebruik maken van het educatieve pakket dat werd ontwikkeld door Plattelandsklassen vzw. Vandaag gaan ze ook zelf op pad om zwerfvuil te ruimen.

In 19 gemeenten trekken 1626 kinderen erop uit om te voorkomen dat het zwerfvuil in de omgeving van hun school koeien verwondt.
Basisschool de Loep uit Diepenbeek roept tijdens hun opruimactie hiervoor de hulp in van de superhelden Brik en Britt. Samen zetten ze de strijd tegen zwerfvuil verder.

print

Share/Bookmark