Limburg en Diest gaan afvalvrij in mei

04/05/2017
afvalvrij mei

Limburg.net, de afvalintercommunale van Limburg en Diest, lanceerde vandaag de campagne #afvalvrijmei. Vier limburgers, waaronder Ilse Liebens en Pat Krimson, gaan de uitdaging aan om een maand lang te besparen op hun (organisch) afval.

Vandaag werd de actie officieel gelanceerd met een workshopnamiddag in de volkstuin van Opglabbeek. Hier werden de deelnemers klaargestoomd voor de opdracht en kregen ze een aantal uitdagingen om de komende maand zo afvalvrij mogelijk te leven.

30% Minder restafval

Heel wat mensen gooien hun organisch afval bij het restafval, nochtans is dit makkelijk te vermijden. Er zijn immers heel wat alternatieven, zoals composteren, kippen houden, koken met restjes, … . Veel van de uitdagingen die de deelnemers deze maand krijgen, hebben dan ook te maken met organisch afval. Maar belangrijker nog dan slim omgaan met dit afval, is om het te voorkomen. Dat dit op heel eenvoudige, goedkope manieren kan, willen we onze deelnemers laten ondervinden.

Pat Krimson, Ilse Liebens, Filip Vranckx en Dries Kerkhofs zijn het boegbeeld van deze actie. Zij krijgen de hele maand mei uitdagen van Limburg.net om zo afvalvrij mogelijk te leven. Op zeer regelmatige tijdstippen zullen zij berichten over hun vooruitgang en de problemen die ze tegen komen. Pat Krimson is enthousiast over de actie: “We leven in een echte consumptiemaatschappij. Toen ik de vraag kreeg om deel te nemen aan afvalvrij mei, heb ik niet lang getwijfeld. Ik wil graag bewuster omgaan met mijn afval en zo mijn steentje bijdragen.”

Afvalvrij winkelen en koken met restjes

De deelnemers starten goed voorbereid. Deze namiddag organiseerde Limburg.net een heuse kick-off waarbij ze werden voorzien van de nodige tips en tricks om afvalvrij te leven. Zo volgden ze workshops rond composteren, mulchmaaien, koken met restjes, afvalvrij naar de winkel, … Maar dat was nog niet alles, ze kregen ook een overlevingspakket, met onder andere een waterkaraf en drinkbus om kraantjeswater te drinken, herbruikbare boodschappentassen, kookboeken om te koken met restjes en zelfs een wormenbak. Ilse Liebens lacht: “Ik had het vanochtend niet verwacht toen ik naar hier kwam, maar blijkbaar kunnen wormen ook organisch afval verwerken. Wordt vervolgd!”

Oproep aan alle Limburgers en Diestenaren

De bedoeling van afvalvrij mei is dat deze campagne gaat leven in heel Diest en Limburg. Via de facebookpagina van Limburg.net en het dossier rond Afvalvrij mei op de site van Het Belang van Limburg kan u laten weten dat u ook deelneemt aan de actie en al uw tips voor minder afval delen. Via deze kanalen vind je ook heel wat tips om zelf mee aan de slag te gaan.

print

Share/Bookmark